En låt som virkelig har godt av moten er den søte "Å du gode sparegrisen min". En kjærlighetssang til sparegrisen. Men også her er det mye humørfylt læring. Steller du pent med sparegrisen din, vil den gjengjelde din kjærlighet og støtte deg gjennom livet. En god venn som hjelper deg når du trenger det som mest.

Den forførende svirebror Forbrukslån derimot er en typisk godværsvenn. Festløven du gjerne drar på party med, men som har glemt deg noen måneder senere. En som stikker ved det minste tegn til trøbbel. Ikke bare stikker han, men han etterlater deg i større trøbbel enn da du møtte han for første gang.

Nei, kos deg heller meg sparegrisen! Sparebøssen, eller din virtuelle venn; en konto i din lokale bank. En sparegris som aldri forlater deg.  Ta gjerne med prat med dem i lokalbanken og hør mer om hvordan du bør drive langsiktig sparing. I fremtiden blir det forskjell på folk som har "pæng" på bok og de som har bygget opp for mye gjeld. Sistnevnte får det tøft i et samfunn hvor betalingsanmerkninger er vår tids store skam.

Stå sterkere økonomisk
Sparer du derimot, vil du ikke bare stå sterkt økonomisk når du blir voksen. Men verdener vil åpne seg for deg. Du vil nesten ikke tro hvor mye penger det blir av selv moderate sparebeløp bare du gjør det å sette litt penger til side til en vane.

Noen forslag: Når du skal på skole eller jobb, ta med termos hvis du drikker varmt fremfor å kjøpe dyrt på kiosken. Vann fra springen til din Imsdal flaske, og en kjekspakke på lommen, kan spare mange kroner når du tenker på at vannflasker og snacks er utlegg du har nesten hver dag.

For det kommer en dag – før eller siden - hvor livet går over i en ny fase. Litt på samme måte som en fole blir til hingst, eller lam til sau.  Da er det kjekt å starte livets neste fase med ekstra krutt i bagasjen, og unngå å ha for mange gjeldsklumper om beina.

Nå kan sparegrisen ofres?
Sparegrisen kan med god samvittighet knuses hvis det bringer deg over i utdanning, bolig eller ofres i kampen om å vinne din utkårede. Ekte kjærlighet kan være dyrt, spesielt om du trenger flere forsøk på å finne den.

De som har sparegriser med seg på livets ferd får ekstra mange muligheter til å prøve seg, både i livets dans og i andre arenaer. De vil trolig også nå lenger i livet, enn de som dra på for mye akkumulert gjeld.

Jeg har ikke rådet deg til å dempe festene eller kjøpe billige ski, klær eller hårgele. Bare tenk litt over alle de unødvendige utgiftene du har. Penger som kunne vært spart og brukt på noe viktig, senere i livet. En eller annen gang.

Du er kanskje redd for å gå glipp av noe hvis du ikke er med på alt vennene dine foreslår. Bruker penger på ting du ikke egentlig ikke synes er så gøy, bare fordi du har lyst til være med på det sosiale. Men mange nordmenn som vokser opp i dag kommer til å bli hundre år gamle. Så du har trolig nok av tid til å treffe venner, se reise rundt i verden og oppleve det meste. Tid kommer du til å få. Spørsmålet er om du også har råd til å leve ut dine drømmer?