Hopp til innholdet
En hytte på fjellet dekket av snø
Lar du det ligge igjen mye snø på hyttetaket ditt kan det bli dyrt. Finn frem spaden før det er for sent.
Tips- og råd

Hvor mye snø tåler hyttetaket ditt?

Slik er du på den sikre siden før det er for sent.

Det er midt på vinteren. Snøen har lavet ned i flere dager. Den er tung, våt og kompakt og alt annet enn lette snøfjon som daler ned fra himmelen som fjær.

Du står på gårdsplassen til hytta og måker. Hver skuffe du tar føles tyngre enn den forrige. Etter en tøff økt er endelig er gårdsplassen fri.

Men hva med hyttetaket ditt? Bør kanskje det også bli noen kilo lettere?

Det er nemlig ikke nødvendigvis høyden på snøen på taket ditt som er målestokk for når du bør måke det. Det er heller hva slags snø som ligger der.

I snitt veier én meter snø så mye som 300 kilo per kubikkmeter. Og våt snø er mye tyngre.

På grunn av klimaendringene får vi samtidig mer våt nedbør om vinteren og store, plutselige snømengder som mange bygninger ikke er dimensjonert for.

Og det er faktisk ditt ansvar som huseier å sikre bygningene dine og fjerne snø fra taket for å unngå skade.

Når bør du måke hyttetaket ditt?

Hvis du vet når huset ditt eller hytta di ble bygget, har SINTEF i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet, laget noen retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket.

Tommelfingerreglene er:

Er boligen din bygget mellom 1950 og 1979 tåler taket vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø. Men antall kilo det tåler, varierer noe.

Bygninger som er oppført etter 1980 skal tåle vesentlig mer.

Hus eller hytter oppført mellom 1950 og 1969

Ble huset ditt bygget mellom 1950 og 1969 og har en lett takkonstruksjon, tåler det 150 kilo snø per kubikkmeter. Tunge tak tåler noe mer.

Hus eller hytter oppført mellom 1970 – 1979

Ble boligen din bygget mellom 1970 og 1979, tåler det inntil 150 kilo snø per kubikkmeter.

Hus eller hytter oppført etter 1979

Ble boligen din bygget etter 1979, tåler det mer. Hvor mye kan du se i beregningsgrunnlaget fra da huset ble oppført.

Skal taket ditt tåle 250 kilo per kvadratmeter, betyr det at taket ditt tåler 80 cm gammel snø eller 60 cm våt snø. Skal det tåle 350 kilo per kvadratmeter, takler det 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

Men for å være på den sikre siden, bør du måke i god tid før grensen er nådd og snøen blir for tung. Da blir jobben enklere også.

Fjern snøen før den blir tung og våt. Vær obs på knirk og smell

Merker du at dørene eller vinduene dine har begynt å gå litt tregt kan det skyldes snømengden på taket. Knirker og smeller det i vegger og tak i tillegg, kan det være fare på ferde.

Kom deg sporenstreks opp på taket, og følg noen enkle råd.

Tenk på dette når du måker hyttetaket

  • Tenk din egen og andres sikkerhet først. Det er det aller viktigste. Vær forsiktig, unngå kjappe løsninger og ha gjerne med deg en ekstra hjelper som kan stå på bakken og passe på.
  • Prøv å måk taket så jevnt som mulig. Belaster du taket skeivt kan det få konsekvenser. Sørg for at du fordeler belastningen så godt du kan.
  • Ikke fjern all snøen. La 10 – 20 cm snø ligge igjen. Da skader du ikke papp-, plate- eller takstein.
  • Tenk på hvor snøen du fjerner havner. Det kan være at nærliggende tak og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • Ikke lag renner i snøen på tvers av den veien taket faller. Det gjør snøen på taket ustabil og kan sette store mengder snø i bevegelse samtidig.
  • Vær forsiktig hvis du bruker maskiner eller wire. Er det snø helt opp fra hus- eller hytteveggen til taket, bør du være forsiktig med å bruke maskiner eller en wire når du fjerner snøen. Det kan gjøre både snøen og konstruksjonen ustabil og sette ting i bevegelse.

For å være på den sikre siden, anbefaler vi alltid at du kjøper en hytteforsikring.

Du kan sjekke hvilken forsikring som passer deg og kjøpe den her.

Er dørene trege?

Hvis dører og vinduer er trege og du hører knirk og smell, bør du komme i gang med å fjerne snøen fra taket. 

Tips og råd