Hopp til innholdet

Svindelmetoder

Det er viktig å ha kunnskap om metodene kriminelle bruker for å kunne identifisere et svindelforsøk. Vi har samlet våre beste råd og tips til de ulike kjente svindelmetodene under - så du er bedre rustet til å oppdage om du er utsatt for svindel, og hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.

Telefonfisking

Blir du ringt opp av banken og bedt om å oppgi kodene dine? Det er svindel. I filmen under forklarer vi hvordan du kan avsløre svindelen.

Telefonfisking

SMS-fisking

Får du sms fra banken og blir bedt om å oppgi kodene dine? Det er svindel. I filmen under forklarer vi hvordan du kan avsløre svindelen.

SMS-fisking

Falske lenker

Har du noen gang trykket på en lenke som ledet deg til en suspekt nettside? I videoen under får du informasjon om hvordan du kan sjekke om lenkene er falske.

Falske lenker

Kjærlighetssvindel

Har du møtt den store kjærligheten på nettet? Det er kort vei fra kjærlighet til svik - ikke la deg lure!

Kjærlighetssvindel

Phishing

Har du mottatt melding som tar deg direkte til en innlogging? Her får du forklaring på hvordan du kan sjekke om det er en falsk melding eller ikke, og hvilke forhåndsregler du bør ta.

Phishing

Telefonsvindel

Trodde du at kriminelle bare sender melding? Svindel skjer ofte på telefon, og det er ikke lenger bare fra utenlandske nummer. Sjekk hvilke forhåndsregler du bør ta.

Telefonsvindel

Falske servicehenvendelser

Har du blitt oppringt av noen som skal løse et problem for deg som du ikke visste du hadde? Dette er oftest svindel - her får du tips om hvordan du bør forholde deg.

Falske servicehenvendelser

Falske investeringer

Har du fått tilbud om å investere sammen med noen du aldri har hørt om? Tilbud som virker for godt til å være sant er ofte det - spesielt hvis du blir lovet skyhøy avkastning.

Falske investeringer

Skumle vedlegg

Har du fått en faktura fra et firma du ikke husker å ha handlet med? Vær skeptisk, og ta dine forhåndsregler.

Skumle vedlegg

Skumle lenker

Trykker du på lenker i e-poster du ikke forventet å motta? Da øker risikoen for å bli svindlet.

Skumle lenker

Falske e-postadresser

Har du noen gang tenkt på at avsenderadressen kan være manipulert? Vi forklarer hvordan du avslører falske e-postadresser.

Falske e-postadresser

Direktørsvindel

Direktørsvindel er den svindelen de kriminelle tjener mest penger på. Vi tipser deg om to enkle forholdsregler, så du ikke blir en del av aFått opp en konkurranse i feeden din fra noen du aldri har hørt om? Sveip videre. Det kommer nye sjanser.

Direktørsvindel

Falske konkurranser

Har du fått opp en konkurranse i sosiale medier, eller på e-post, fra noen du aldri har hørt om? Ikke trykk på lenker eller gi fra deg informasjon - det er mest sannsynlig svindel!

Falske konkurranser

Utpressing

Har du mottatt en e-post med ubehagelige trusler og konsekvenser? Det høres verre ut enn det er - vi forklarer deg hvordan du skal gå frem.

Utpressing

Falske nettbanker

Har du mottatt en e-post med lenke til nettbanken? Dette vil vi aldri sende deg. Vi forklarer deg hvorfor du ikke skal klikke.

Falske nettbanker

Muldyr

Hvis noen ber deg om å overføre penger på vegne av dem, er sjansen stor for at det dreier seg om kriminell aktivitet og hvitvasking.

Muldyr

Falske fakturaer

Har du mottatt en faktura fra et firma du ikke husker du har kjøpt fra? Her får du tips til hvordan du skal sjekke om fakturaen er falsk eller ikke.

Falske fakturaer

Sosiale svindlere

Kjenner du egentlig personen som kontakter deg og ber om penger? Vi viser deg hvordan du kan hjelpe andre uten å skade deg selv.

Sosiale svindlere

Kortsvindel

Vet du hvordan du unngår kortsvindel? Lær hva du må følge med på for å ikke bli svindlet.

Kortsvindel

Falske nettbutikker

Det er store konsekvenser ved å handle i en falsk nettbutikk. Her får du vite hva du må være på vakt mot.

Falske nettbutikker